Okno ziołowe w mojej kuchni nie jest bogate bo większość ziół uprawiam na ogrodzie. Rośliny są duże i nie zmieściły by się na parapecie. Od jakiegoś czasu próbuję zamienić gotowe przyprawy sklepowe na zioła. Powoli się przyzwyczajam do nowych smaków i staram się zmienić zwyczaje żywieniowe mojej rodzinki.
Polecam oleje ziołowe, proste do zrobienia i smaczne a nawet dekoracyjne. Oleje ziołowe można zalać olejem słonecznikowym, sojowym lub oliwą, na zimno lub gorącym.
Olej czosnkowy
Do oleju lub oliwy dodaj kilka ząbków czosnku, szczyptę majeranku, 2 liście laurowe, kilka gożdzików i strąg czyli. Otrzymamy olej o mocnym aromacie, doskonały do sałatek.
Takie kolorowe butelki ciekawie wyglądają na kuchennych półkach i robią wrażenie na gościach, gdy podaje się je do posiłków.
Olej bazyliowy
Do oleju dodaj bazylię, melisę, zieloną pietruszkę i kilka ziaren pieprzu. Bazylii powinno być najwięcej. Otrzymany olej znakomicie nadaje się do potraw z pomidorami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz