Dom Rodzina Hobby Ogród czyli moje małe radości
..............................................................................................................

piątek, 20 stycznia 2012

Najlepsze pierogi robi babcia

Jak pierogi-to hurtem. Tak się przyjęło w naszej rodzince. No i kilka rodzajów, żeby każdy mógł wybrać coś dla siebie.









Zaczynamy od ruskich i najadamy się do oporu. Najlepiej ze skwarkami i śmietaną. Wieczorem coś by się jeszcze przekąsiło, więc podjadamy pierożki z kapustką i grzybami, popijając ciepłym barszczykiem. W zimowy wieczór jak znalazł.









A jak komuś mało, to może popaskudzić pierożkami na słodko np z jabłkiem i cynamonem.



Więc jeśli macie wolny wieczór zimowy, a wasze dzieciaki lubią brudzić się w kuchni to najlepiej umówić się z babcią (u nas bez jej pomocy ani rusz) i urządzić sobie rodzinny sabat żeńskiej części familii.


I tak oto niezamirzenie nawiązałam do jutrzejszego święta Dnia Babci. Mogę szczerze napisać, że wiele zawdzięczam moim babciom. Były przy mnie gdy byłam mała i później, gdy założyłam własną rodzinę. Teraz możemy liczyć na nasze mamy, gdy potrzebują je nasze dzieci. Babcia to prawdziwy skarb.


6 komentarzy:

  1. Masz rację, zawsze to babcie robiły najlepsze pierogi;-)
    Narobiłaś mi na nie ogromnej ochoty.
    Miłego weekendu życzę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pierogi!!!Narobilas mi smaka :)Trzeba tez zaczac produkcje :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierogi to nasza duma :)) oj narobiłaś apetytu, te wasze wyglądają cudnie..Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też uwielbiam pierogi!
    Tylko jakoś tak coraz bardziej leniwa chyba się robię- bo trudno mi się zmobilizować do lepienia... Moja teściowa nauczyła mnie robić pierogi z farszem z utartych ziemniaków smażonych z cebulką-pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Eh, smaka mi narobiłaś... Pamiętam jak razem z Babcią lepiłam pierogi z serem.Zawsze wyjadałam ser :) Pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ruskie to ulubione w naszej rodzinie.Uwielbiamy z cebulką!

    OdpowiedzUsuń